Αρχική σελίδαΒιβλιοθήκηΙστορικό ΑρχείοΟι ΣυλλογέςΣυνέδριαΔιαλέξειςΕκδόσειςe-BooksΠροσωπικόΧορηγοίΕπικοινωνίαΝέα - Ανακοινώσεις  in English
     

ΙΣΧΟΛΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Αραβική γλώσσα

     
 

Η καταγωγή της αραβικής γλώσσας ανάγεται στον λεγόμενο δυτικό κλάδο της σημιτικής γλωσσικής οικογένειας, όπως η αραμαϊκή και η εβραϊκή. Σήμερα αποτελεί την πιο διαδεδομένη γλώσσα της οικογένειας αυτής. Ξεκίνησε ως μια ποιητική γλώσσα, με το Κοράνι να κυκλοφορεί ως ένα ενιαίο κείμενο γραμμένο στη γλώσσα αυτή 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Μωάμεθ, ενώ προοδευτικά αποτέλεσε την επίσημη κρατική γλώσσα του αχανούς Χαλιφάτου. Μεταξύ 9ου και 12ου αιώνα, ο αραβοϊσλαμικός πολιτισμός γνώρισε την μεγαλύτερη του ακμή και η αραβική γλώσσα έγινε ο φορέας μιας ιδιαίτερης παγκοσμιοποίησης της εποχής. Κατά την περίοδο αυτή διαμορφώθηκαν οι διάφορες επιστήμες, που γνωρίζουμε σήμερα για την μελέτη των δομών της, όπως η λεξικογραφία και η γραμματική, ενώ τότε διαμορφώθηκε εκ νέου το περιεχόμενο της λέξης Άραβας. Όπως ανέφερε και ο βετεράνος ισλαμολόγος Bernard Lewis: Ως Άραβες δεν αναγνωρίζονταν πλέον μόνο όσοι προέρχονταν απ την αραβική χερσόνησο ή επικαλούνταν καταγωγή ή συγγένεια από κάποιον μακρινό πρόγονο, αλλά και όσοι είχαν υιοθετήσει την αραβική ως γλώσσα τους και ως μέσο έκφρασης του παγκόσμιου πολιτισμού της εποχής τους απ την Ισπανία μέχρι το Ιράν.

Ήδη απ τον 17ο αιώνα υπήρχαν έδρες αραβικής στα πανεπιστήμια του Κέϊμπιτζ, της Οξφόρδης, του Παρισίου και του Λάϊντεν, ενώ απ τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον των ίδιων των Αράβων για την γλώσσα εκείνου του παλιού πολιτισμού, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τη σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική τους αναγέννηση. Έτσι φτάσαμε σήμερα στην Κοινή Αραβική, γνωστή στους Άραβες ως Φόσχα και στους μη Άραβες ως Modern Standard Arabic, η οποία αποτελεί μια απλουστευμένη μορφή της παλιάς Κλασικής αραβικής γλώσσας. Η γλώσσα αυτή την οποία διδασκόμαστε κι εμείς, είναι η αραβική που διδάσκονται οι Άραβες στα εκπαιδευτικά τους συστήματα, η γλώσσα του γραπτού λόγου, της γραμματικής και της σύγχρονης πολιτικής και πολιτιστικής ενότητας των Αράβων, αφού όλοι την ακούν και την διαβάζουν στις εφημερίδες, στα βιβλία και στα δίκτυα παναραβικής εμβέλειας, όπως το αλ Τζαζίρα.

Παράλληλα παρατηρείται ένα καθεστώς διγλωσσίας, αφού όλοι οι Άραβες ακόμα και αν χρησιμοποιούν την Κοινή Αραβική, ομιλούν τις κατά τόπους παραλλαγές της (αραβικές διάλεκτοι). Η Κοινή Αραβική είναι μία από τις 6 επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί την επίσημη γλώσσα 22 κρατών με έναν συνολικό πληθυσμό που σχεδόν υπερβαίνει τα 400.000.000, την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.  

Αραβικό αλφάβητο

Το αραβικό αλφάβητο διαθέτει 28 χαρακτήρες, εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι φωνήεντα, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηχητικών σημαδιών για τις ανάγκες του συλλαβισμού. Διαθέτει δύο γένη και τρεις αριθμούς, πολλές προθέσεις, ενώ οι συζυγίες των ρημάτων της και τα παράγωγα των λέξεων της ταξινομούνται βάσει ενός συστήματος τριγράμματων ριζών.

 

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

  


Σχολή

Πιστοποιήσεις

Δραστηριότητες

Εκδόσεις

Σύλλογος


Αλβανικά

Αραβικά

Βουλγαρικά

Ελληνικά

Πολωνικά

Ρουμανικά

Ρωσικά

Σερβικά

Τουρκικά

Τσέχικα

Κινέζικα


e-Μαθήματα

e-Πιστοποίηση