Βιβλιοθήκη


   

Κατάλογος Βιβλιοθήκης

Εσωτ. Κανονισμός

 

e-Κατάλογος


Η Βιβλιοθήκη του IMXA, πλήρως μηχανογραφημένη, είναι η μοναδική στην Eλλάδα που περιέχει πλούσιο υλικό γύρω από βαλκανικά θέματα. H συγκρότησή της αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των μελετητών της ιστορίας και του πολιτισμού των κρατών και των λαών της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 30.000 τίτλους και  1.519 τίτλους περιοδικών εκδόσεων. H συλλογή της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια και ανάτυπα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε μία από τις βαλκανικές, τις δυτικοευρωπαϊκές, την ελληνική και τη ρωσική γλώσσα. Παράλληλα, διαθέτει μια Ειδική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει πολύ παλιές  εκδόσεις μέρος των οποίων έχουν ψηφιοποιηθεί. Από το 1991 αποδελτιώνονται τα άρθρα τρεχόντων περιοδικών, καθώς και τα Πρακτικά των Συμποσίων που άπτονται θεμάτων που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα του Ιδρύματος. Η αποδελτίωση αυτή αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη στην έρευνα. H Βιβλιοθήκη του IMXA συνεργάζεται στενά με το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης. Τα περιοδικά της Συλλογής της είναι καταχωρημένα στους ειδικούς, έντυπους και ηλεκτρονικούς, καταλόγους του EKT. Υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας φωτοτυπιών περιοδικών άρθρων μέσω φορέων που συνεργάζονται με το ΕΚΤ.

    Από τον Ιούνιο του 2014, μετά  την κατάργηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, εκχωρήθηκε στο Ίδρυμά μας, η πλούσια βιβλιοθήκη του, και η βιβλιοθήκη του ΟΗΕ (Depository Library of the United Nations).  

spacer_photoH Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. ως τις 2.00 μ.μ. Tην επισκέπτονται καθημερινά ερευνητές, καθηγητές, φοιτητές και ιδιώτες, που ασχολούνται με θέματα που αναφέρονται στο βαλκανικό χώρο. Τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών, πέρα από τα καθιερωμένα (ιστορία, πολιτική, λαογραφία, διεθνείς σχέσεις, τέχνη, πολιτιστικές σχέσεις, διαβαλκανικές σχέσεις, Έλληνες της διασποράς, εκπαίδευση, αρχαιολογία, γλωσσολογία του βαλκανικού χώρου), ποικίλλουν ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια (Μακεδονικό Ζήτημα, μειονότητες, εθνικισμός-εθνογένεση, οικονομία και πολιτική στα μεταψυχροπολεμικά Βαλκάνια).

spacer_photoΗ Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, αλλά ο αναγνώστης μπορεί να φωτοτυπήσει/φωτογραφήσει το υλικό που χρειάζεται για την έρευνά του, εκτός από τα βιβλία της Ειδικής Συλλογής, τις Διδακτορικές Διατριβές, τα Μεταπτυχιακά (εκτός αν υπάρχει ενυπόγραφη άδεια του συγγραφέα) τις εκδόσεις του Ιδρύματος οι οποίες μπορούν να πουληθούν, και τις εκδόσεις εκείνες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η Βιβλιοθήκη του IMXA βρίσκεται σε επικοινωνία και διατηρεί προγράμματα ανταλλαγών με ερευνητικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται συστηματικά με αγορές και δωρεές.

Από το 2004 το ΙΜΧΑ συμμετείχε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στον άξονα «Πολιτισμός». Το έργο προέβλεπε τη διάσωση, αξιοποίηση και προβολή, μέσω της ψηφιοποίησης, μεγάλου μέρους των συλλογών της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα της «Ειδικής Συλλογής» και της «Συλλογής "Καραμανλίδικων" Βιβλίων» (375 βιβλία συνολικά). Η ανάγνωση των ψηφιακών αντιγράφων των συλλογών αυτών και η διάθεσή τους προς το κοινό είναι πλέον δυνατή μόνο μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης:

 

Mαρία Σκορδίτη

Βιβλιοθηκονόμος

library@imxa.gr